Ondernemingsrecht
Advocaat ondernemingsrecht in Utrecht
Advocatenkantoor Amice is gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Amice Advocaten te Utrecht heeft jarenlange ervaring op het gebied van het ondernemingsrecht. Het ondernemerschap zit bij de oprichters van het kantoor dan ook in de genen. Ondernemen betekent ook risico nemen, dit hoeft geen probleem te zijn mits u wordt bijgestaan door een goede ondernemingsrecht advocaat. Lees ook eens de meest gestelde vragen over ondernemingsrecht.
Binnen het ondernemingsrecht worden grote, middelgrote en kleine ondernemingen door Amice Advocaten Utrecht bijgestaan in hun dagelijkse bedrijfsvoering, zowel intern als extern.
Amice Advocaten adviseert onder andere IT-bedrijven, bedrijven actief in de luchtvaartindustrie, bouw- en installatiesector, vastgoedondernemingen, e.d. op allerlei gebieden die te maken hebben met de door hen geleverde diensten en producten. Specialismen zijn voorts onder meer:
Samenwerkingsovereenkomsten
Wij hebben ruimschootse ervaring bij het opzetten en beëindiging van samenwerkingsovereenkomsten. Hierbij kunt u denken aan het opstellen van een overeenkomst voor een vennootschap onder firma, een maatschapsovereenkomst of een coöperatieovereenkomst. Daarnaast hebben wij ervaring met het opstellen aandeelhoudersovereenkomst en joint-venture overeenkomsten.
De beëindiging van samenwerkingsovereenkomsten ligt ook op ons terrein. Denk aan opstellen en adviseren bij beëindigingsovereenkomsten tussen vennoten/maten, de beëindiging van samenwerkingsovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd of de beëindiging van agentuurovereenkomsten en onderhandelen over afkoopvergoedingen.
Aandeelhoudersgeschillen
Als aandeelhouders van mening verschillen en met elkaar in conflict raken kan er een moment komen waarop juridische stappen nodig zijn. Wij zijn ervaren op het gebied van aandeelhoudersgeschillen zoals gedwongen aandelenoverdracht, uitstoting en het oplossen van deadlocks.
Een specialiteit van Amice Advocaten is het beschermen van de belangen van de minderheidsaandeelhouder. Om conflicten tussen aandeelhouders te voorkomen is een degelijke aandeelhoudersovereenkomst onmisbaar. Wij zijn ervaren op het gebied van het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten die de belangen van alle betrokkenen voldoende waarborgen.
- Enquêterecht en Ondernemingskamer procedures
De enquêteprocedure is een procedure bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam waar aandeelhouders (of certificaathouders), de vennootschap zelf, commissarissen of werknemersorganisaties kunnen vragen om een onderzoek naar het beleid van de onderneming. Dit kan dus wanneer er sprake is van een aandeelhoudersgeschil. Daartoe moet de verzoeker feiten en omstandigheden aanvoeren die gegronde redenen geven te twijfelen aan een juist beleid.
De Ondernemingskamer kan indien het verzoek gegrond wordt verklaard, een onderzoek gelasten naar het beleid van de onderneming, waarna één of meer onderzoekers worden benoemd. Naar aanleiding van de uitkomst van dat rapport, kan door de oorspronkelijke verzoeker binnen twee maanden een verzoek worden ingediend bij de Ondernemingskamer om vast te stellen dat er sprake is geweest van wanbeleid. In dat geval kan de Ondernemingskamer de volgende voorzieningen treffen:
- schorsing of vernietiging van een besluit van de bestuurders, van commissarissen, van de algemene vergadering of van enig ander orgaan van de rechtspersoon;
- schorsing of ontslag van één of meer bestuurders of commissarissen;
- tijdelijke aanstelling van één of meer bestuurders of commissarissen;
- tijdelijke afwijking van de door de Ondernemingskamer aangegeven bepalingen van de statuten;
- tijdelijke overdracht van aandelen ten titel van beheer;
- ontbinding van de rechtspersoon.
Beslag en executie
Beslag leggen ten laste van een debiteur gaat in Nederland vrij eenvoudig en snel. Bij een onbetaald gebleven vordering kunt u overwegen beslag te leggen op bankrekeningen, inventaris, voorraad of zelfs onder de klanten van uw debiteur.
Onbetaalde rekening
Indien uw debiteur niet betaalt en u het er niet bij wilt laten zitten, kunt u uw vordering voorleggen aan de rechter. Voorafgaand aan een dergelijke juridische procedure, is het mogelijk om conservatoir beslag te leggen ten laste van uw debiteur. U komt dan in aanraking met het beslagrecht, waarbij u een advocaat nodig heeft voor het indienen van een verzoek.
Conservatoir beslag
Bij conservatoir beslag leggen wordt vermogen zogenaamd ‘bevroren’ totdat de rechter een oordeel heeft uitgesproken over het innen van uw vordering. Wanneer het conservatoir beslag doel treft, krijgt u zekerheid dat er bij uw debiteur nog verhaalsmogelijkheden zijn wanneer er een toewijzend vonnis volgt. De banktegoeden en (on)roerende activa waarop het conservatoir beslag is gelegd, blijven namelijk beschikbaar voor u. Dit zorgt ervoor dat u uw vordering ook daadwerkelijk kan innen, nadat u door de rechter in het gelijk bent gesteld. Dit beslag kan worden gelegd op het gehele vermogen van de schuldenaar.
Bijkomend voordeel van het leggen van conservatoir beslag is dat de debiteur per direct niet meer kan beschikken over het beslagen goed. Bij beslag op bankrekeningen kan de debiteur bijvoorbeeld niet meer over zijn geld beschikken en bij inbeslagname van roerende zaken kan de debiteur niet meer over deze zaken beschikken. Dit leidt er in een sommige gevallen toe dat de debiteur alleen al hierom overgaat tot betalen. De debiteur wordt in dat geval door het gelegde beslag min of meer gedwongen om alsnog tot volledige betaling over te gaan waarmee het ontstane geschil direct is opgelost.
Voor het leggen van conservatoir beslag zal een verzoekschrift moeten worden ingediend bij de rechtbank binnen het arrondissement waar zich één of meer van de zaken bevinden waarop de crediteur het beslag wil leggen of waar één van de personen onder wie het beslag wordt gelegd woont.
Het indienen van een dergelijk verzoekschrift kan alleen door een advocaat worden gedaan. De rechtbank verleent naar aanleiding van het verzoekschrift al dan niet verlof tot het leggen van beslag. Voor de beslaglegging zelf is het noodzakelijk een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. De deurwaarder zal enkele formele handelingen verrichten, waarna hij schriftelijk mededeling doet aan de debiteur over de beslagname. Deze schriftelijke mededeling dient voorzien te zijn van het door de rechter afgegeven verlof, het verzoekschrift en het beslagexploot.
Waarop kan beslag worden gelegd?
In beginsel kan op alle vermogensbestanddelen van de debiteur conservatoir beslag worden gelegd. Bijvoorbeeld op een woning, auto of bankrekening, maar ook beslag op aandelen is mogelijk. Het gehele vermogen van een schuldenaar is vatbaar voor het leggen van beslag. De vorderingen die een schuldenaar heeft op anderen vallen ook onder het vermogen van de schuldenaar. Deze anderen worden ook wel aangeduid als derden.
Beslag onder derden
Beslag onder derden wordt ook wel aangeduid met het begrip derdenbeslag. Hiermee worden alle beslagen bedoeld die een deurwaarder legt bij een derde. Er wordt dus beslag gelegd bij iemand die eigenlijk niet betrokken is bij het geschil tussen de schuldeiser en de schuldenaar. Desondanks zal deze derde wel moeten voldoen aan de instructies van de deurwaarder.
Wenst u een ervaren ondernemingsrecht advocaat in Utrecht
Stuur een e-mail naar info@amice-advocaten.nlof bel op +31 (0) 30 23 00 230