Mogen banken de vergoeding op certificaten opschorten?
De Rabobank heeft aan de beurs verhandelbare certificaten uitstaan die populair zijn onder beleggers vanwege de hoge rentevergoeding. Deze vergoeding is echter onlangs opgeschort om de Nederlandse economie draaiende te kunnen houden.
Binnen de Rabobank kunnen geïnteresseerden beleggen in aandelen of in certificaten. Aandeelhouders zijn mede-eigenaren van het bedrijf en krijgen ieder jaar dividend uitgekeerd. Het dividend is gebaseerd op de fluctuatie van de waarde van het bedrijf of de winst ten opzichte van het voorgaande jaar. Certificaathouders zijn investeerders in het bedrijf en krijgen ieder kwartaal een vergoeding uitgekeerd. De vergoeding is gebaseerd op een vast rentepercentage en staat dus los van enige vorm van fluctuatie. Het risico bij certificaten is wel dat het bedrijf deze als eerste kan opschorten wanneer het in financiële problemen verkeert.
De Rabobank is dan ook een van de eerste Nederlandse banken die heeft besloten om de vergoedingen aan haar certificaathouders over 2020 op te schorten. Dit betekent dat op 29 maart, 29 juni en 29 september geen vergoeding uitgekeerd zal worden. Na 1 oktober zal de Rabobank beslissen of de vergoedingen alsnog volledig of deels uitgekeerd zullen worden.
Ter onderbouwing van dit besluit verwijst de Rabobank vooral naar de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB).[1] Dit lijkt juridisch onjuist. Volgens de ECB en de DNB is het verstandiger om in deze crisistijd geen dividend uit te keren zodat de economie op gang gehouden kan worden. De vergoeding aan certificaathouders van de Rabobank is in juridisch opzicht echter geen dividend, maar een vergoeding.
De Rabobank lijkt dus met betrekking tot de uitkering van vergoedingen ten onrechte te verwijzen naar de oproep van de ECB en de DNB. Slechts op basis van deze oproep de vergoedingen opschorten lijkt in juridisch opzicht geen juiste onderbouwing. In hoeverre de Rabobank op andere gronden de vergoeding mag opschorten, is met name afhankelijk van de inhoud van het certificaat. Vanzelfsprekend kunt u uw certificaat naar Amice Advocaten B.V. sturen, zodat wij een eerste juridische indicatie voor u kunnen opstellen.
Meer weten? Bel naar 030 23 00 23 0 of stuur een e-mail naar info@amice-advocaten.nl
[1] Recommendation of the European Central Bank on Dividend Distributions During the COVID-19 Pandemic and Repealing Recommendation [2020] OJ C102 I/1 <https://www.bankingsupervision.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj_c_2020_102i_full_en_txt.pdf>; European Central Bank, ‘ECB Asks Banks Not to Pay Dividends Until At Least October 2020’ (European Central Bank, 27 maart 2020) <https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ssm.pr200327~d4d8f81a53.en.html>; De Nederlandsche Bank, ‘CORONA – DNB roept banken op om tijdelijk af te zien van dividenduitkeringen en inkoop van eigen aandelen’ (De Nederlandsche Bank, 27 maart 2020) <https://www.toezicht.dnb.nl/7/50-238213.jsp>.