Internationaal contracteren
Advocaat contractenrecht in Utrecht
Bij Amice Advocaten weten we alles van (internationaal) contractenrecht. Bij ons als contractspecialist bent u aan het juiste adres. Een juist opgesteld contract biedt u zekerheid. Zelfs als de kans zéér klein is dat u ooit in conflict komt, geeft een juiste schriftelijke overeenkomst of contract een juiste basis voor een samenwerking. Amice advocaten adviseert u graag.
Wilt u een;
Internationaal contract
Aandeelhouders contract
Huur contract
Franchise contract
Joint venture contract
Distributie contract
Tender agreement
Reseller agreement opstellen (laten maken)?
Of een contract laten beoordelen?
Amice Advocaten Utrecht treedt regelmatig op als adviseur van ondernemers die op internationaal niveau zaken doen. Zo zijn wij vaak betrokken bij het opstellen en beoordelen van internationale contracten. Het op een correcte wijze vastleggen van afspraken in een overeenkomst is essentieel, bij internationale inkoop- en verkoopovereenkomsten komen extra aspecten kijken. Deze contracten moeten juridisch waterdicht zijn. Zo is het van belang of er bij eventuele geschillen een keuze voor Nederlands recht in de overeenkomst wordt gemaakt (rechtskeuze), of er voor een Nederlandse rechter wordt gekozen (forumkeuze) en of bijvoorbeeld het Weens Koopverdrag van toepassing is.
Internationale ondernemers doen er goed aan voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst hun positie in kaart te brengen en daarbij mogelijke voor- en nadelen te bespreken van bovengenoemde opties. Die keuzes worden namelijk veelal gemaakt via de algemene voorwaarden. Het is daarom van belang goed stil te staan bij welke voorwaarden van toepassing zijn op uw overeenkomst, of welke voorwaarden de tegenpartij graag van toepassing wil zien.
Onderwerpen waar wij regelmatig over adviseren zijn:
- Beoordelen en opstellen van overmachtsclausules en exoneratiebedingen;
- Contractuele tekortkoming, verzuim, schadeverhaal, toerekenbaarheid;
- Letter of Intent, MOU, NDA;
- Distributie en agentuurovereenkomsten;
- Opzeggen van duurovereenkomsten;
- CMR crossborder transport;
Internationale rechtsprocedures
Amice Advocaten is bekend met de ins en outs van internationale verdragen en het internationaal privaatrecht, beschikken over ruime ervaring in internationale rechtsprocedures en arbitrageprocedures (bijv. bij het LCIA in Londen) en zijn vaak betrokken bij het opstellen en sluiten van internationale contracten. Niet alleen koop- en verkoopovereenkomsten, maar ook distributieovereenkomsten en algemene inkoop- en verkoopvoorwaarden. Ook komt het regelmatig voor dat wij namens één van onze cliënten een internationale vordering bij één van hun debiteuren incasseren.
Internationaal privaatrecht
Het internationale privaatrecht houdt zich onder andere bezig met de vraag welk recht van toepassing is indien er sprake is van internationale rechtsverhoudingen. Als u daarover niets vastlegt in uw algemene voorwaarden en contracten, dan is de Europese Verordening (Rome I) van toepassing. Rome I Verordening is van toepassing tussen partijen uit EU landen, maar kan ook toepassing vinden op partijen van buiten de EU.
Ook wanneer ondernemingen niet in de EU zijn gevestigd, kan de Rome I-Verordening van toepassing zijn. De verordening heeft namelijk op grond van artikel 2 een “universeel formeel toepassingsgebied”. Dat betekent dat een bevoegde rechter (of een rechter bevoegd is, is een andere vraag van internationaal privaatrecht) van een EU-land altijd de Rome I-Verordening toepast. Althans als de verbintenis een overeenkomst is waarin uit het recht van verschillende landen moet worden gekozen (materiële toepassingsgebied van de verordening).
Rome I somt een aantal type overeenkomsten op, waarbij het toepasselijk recht is gekoppeld aan het land waar een van de partijen zijn woonplaats heeft. Een koopovereenkomst met betrekking tot roerende zaken (zoals een machine) bijvoorbeeld, wordt beheerst door het recht van het land waar de verkoper woont. Bij een koopovereenkomst tussen een Nederlands en een Frans bedrijf waarbij de Franse partij verkoper is, is het recht van de Franse machinefabrikant dus van toepassing. Voor andere niet nader door de Rome I Verordening aangeduide overeenkomsten geldt als hoofdregel, dat het recht van toepassing is van het land waar de partij gevestigd is die de kenmerkende prestatie moet leveren.
De belangrijkste regels uit de Rome I-Verordening staan kort hieronder (zeer summier) genoemd. Deze regels zijn dus ook van toepassing op een internationale overeenkomst met een niet-EU land. Althans als de Nederlandse rechter (of een ander EU-rechter) bevoegd is.
Rechtskeuze
De hoofdregel van de Rome I-Verordening is dat partijen een rechtskeuze kunnen maken (artikel 3). Partijen kunnen dus zelf het toepasselijk recht overeenkomen
Kenmerkende prestatie
Indien geen rechtskeuze is gemaakt, dan is het toepasselijk recht afhankelijk van de soort overeenkomst en de kenmerkende prestatie (artikel 4).
Totstandkoming overeenkomst
Als dient te worden beoordeeld of een overeenkomst (bijvoorbeeld via algemene voorwaarden) is overeengekomen, dan dient dat te worden beoordeeld aan de hand van het recht dat van toepassing zou zijn, indien de overeenkomst zou zijn gesloten (artikel 10). Lees ook eens de meest gestelde vragen.
Wenst u een advocaat met internationale focus? Stuur een e-mail naar info@amice-advocaten.nl en wij nemen direct contact met u op.