Wet doorstroming huurmarkt
De Eerste Kamer had al ingestemd met het bovengenoemde wetsvoorstel van minister Blok en op 1 juli jl. is de Wet doorstroming huurmarkt in werking getreden. De gedachte achter deze nieuwe wet is dat deze bij zal dragen aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als vrije huursector. Hieronder zal ik de meest in het oog springende wijzigingen behandelen.
Via een wijziging van het Burgerlijk Wetboek worden de mogelijkheden voor tijdelijke contracten uitgebreid. Een gedeelte van de woningvoorraad kan zo eenvoudiger worden gereserveerd voor mensen die op dit moment lastig aan passende huisvestiging kunnen komen. Op dit moment kent het huurrecht alleen nog bepalingen voor ouderen, gehandicapten en studenten, maar nu ook voor promovendi en grote gezinnen (8 personen of meer). Onder de nieuwe wet wordt de opzeggingsgrond op grond van ‘dringend eigen gebruik’ tot deze nieuwe categorieën dan ook uitgebreid; zodra bijvoorbeeld de gezinsomvang van een groot gezin zakt onder de 5 personen, kan de huur aan zo’n gezin door verhuurder worden opgezegd. Ook wordt de “diplomaten clausule / overeenkomst” (contract indien verhuurder voor bepaalde tijd naar het buitenland gaat en zijn woning voor die periode wenst te verhuren) uitgebreid in de zin dat een met de huurder afgesproken termijn voor ontruiming wordt verlengd en wordt de Leegstandswet uitgebreid met de categorie te koop staande huurwoningen.
Tijdelijke contracten.
Standaard in Nederland is – uitzonderingen daargelaten en met de nodige onzekerheid voor verhuurder – wetgeving die gericht is op contracten voor onbepaalde tijd. Na inwerkingtreding van deze nieuwe wet zijn de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van woonruimte echter verruimd. Voor tijdelijke huurcontracten wordt de maximale termijn van verhuur 2 jaar bij zelfstandige woningen en maximaal 5 jaar voor onzelfstandige woningen. Deze contracten eindigen dan ook na de overeengekomen duur van rechtswege; een rechter komt daar niet meer aan te pas. Verhuurder hoeft de Huurovereenkomst dan ook niet meer formeel op te zeggen, maar moet de huurder wel inlichten. Deze kennisgeving moet niet eerder dan drie maanden en niet later dan één maand voor het eindigen van het huurcontract aan de huurder worden toegezonden. Als de verhuurder dat verzuimt, dan ontstaat er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd en heeft huurder alsnog volledige huurbescherming! Een advies voor de verhuurder is dan ook om deze kennisgeving aan huurder aangetekend te versturen, zodat verhuurder daarvan bewijs heeft. Uitdrukkelijk wordt opgemerkt dat het hier niet gaat om verhuurders van sociale huurwoningen; deze verhuurders mogen geen tijdelijke huurovereenkomst sluiten.
Mr M.Th. Legger